TANKER BAG ÅRETS TEMA

ØRESTAD SOUND & SCIENCE FESTIVAL 2024  // 6. – 10. NOVEMBER

Vores samarbejde med Ørestad Innovation City Copenhagen (ØICC) har bl.a. resulteret i et interview om, hvad der ligger bag årets tema om Lyd & Sundhed! Interviewet med festivalleder Jan Lippert er produceret af kommunikationskonsulent Simon Hjortskov Christensen fra ØICC.

INTERVIEW / 18. SEPTEMBER 2024:

KULTUR PÅ RECEPT:´SUNDHED´ er årets tema på Ørestad Sound & Science 

En rapport fra WHO (2019) viser, at sundhed øges ved at lytte og bevæge sig til musik og deltage i kulturelle aktiviteter. Rapporten underbygger den kreative branches gamle devise om, at musik og lyd skærper livskvaliteten og er en vigtig del af folks velbefindende. Det mener manden bag Ørestad Sound & Science Festival, Jan Lippert, der med årets sundheds-tema vil udbrede vigtig viden om kulturens uforløste potentialer i tidens mistrivsel.

En festival om viden, kunst og følelser

Festivalen er en abstrakt størrelse, og derfor bad vi indledningsvis Jan om at beskrive den med tre ord. Jan beskrev Ørestad Sound & Science Festival således: ”viden, kunst, og følelser”. Festivalen er en 5-dages lydbaseret kunst- og videnfestival med events spredt over flere steder i Ørestad.

Musik og lyd er et godt middel til at blive klogere sammen. Det er en fusion af viden, kunst og følelser – en kanal, som ikke er højtravende, men som alle kan forstå og være en del af. Ørestad Sound & Science er derfor en inkluderende og demokratisk metode til at række ud til flere publikumsgrupper.”

Valget af dette års tema knytter sig til tidens tendens med mistrivsel og svigtende mental sundhed hos unge og voksne. Derfor vil både musikere, psykologer, kunstnere, biologer, teknologer og mange andre fagligheder deltage og bidrage med deres perspektiver, indsigt og spørgsmål.

Videnskabeligt bevist, at musik og kultur fremmer sundhed

Der findes allerede mange videnskabelige undersøgelser, både kvalitative og kvantitative, der underbygger tesen om sammenhængen mellem sundhed, musik og kultur.

”Nu er der ikke længere nogen tvivl. Mange af os i den kreative branche har sagt det længe, men nu siges det også af sundhedsvidenskaben.”

De positive effekter ved kultur, bevægelse, lyd og musik er en sandhed, der nu anerkendes mere bredt. Det ser man blandt andet i Region Midtjylland, som netop har afsat omkring 2 millioner kroner til sundhedsfremme ud fra devisen ”kultur på recept”, uddyber Jan:

Der er mange positive effekter på alt fra stress til demens og i forhold til almindelig trivsel.”

Samarbejde med Københavns Universitet om city science

Ørestad Sound & Science Festival samarbejder blandet andre med Københavns Universitet i Ørestad Nord (Søndre Campus), hvor første dags events vil blive afholdt. Samarbejdet er opstået på opfordring fra ØICC, da universitetets fakultet, Art & Health lige nu samarbejder med ØICC om såkaldt ’city science’. Initiativet hedder ”Hack the Urban Culture”, og er en samlet case-dag med aktører inden for kunst og byudvikling. Formålet er at teste aktionspotentialer i byrum, og derfor er Ørestad Sound & Science Festival en oplagt partner:

Vi har talt meget om, hvad festivalen gør for Ørestads byrum og innovationskraft. Det er vigtigt, at vi udbygger samarbejdet og handler på den nye viden – der er et aktionspotentiale. Vi vil have effekten ud til mange, til byen – i øjenhøjde med folket og ikke kun forskere.”

Festivalen skal dog ikke komme med svarene, men stille spørgsmålene, tilføjer Jan.

Første event bliver med forskere inden for både musikterapi og teknologi (fra Københavns Universitet og IT-Universitetet), og med folk fra universitetsmiljøerne generelt, der har berøring med emnet. Hertil kommer naturligvis også lyd-indslag fra blandt andre et band der arbejder med en tematik om utopi/dystopi mellem menneske og maskine:

Løber vi for stærkt? Har vi for travlt? Maskiner som telefoner sover aldrig, og hvilken effekt har det på os mennesker? Mange er online hele tiden. Det giver ikke sunde, hele mennesker.”

Han påpeger at festivalen ikke er et ”hospitalsprojekt”, da en del af formålet er at udbrede eksempler på metoder, man kan bruge i sit eget liv.

Økosystemer er væsentlige for lokal samhørighed

Ørestad er en bydel med mange typer organisationer, der har godt af at dele deres viden: ”Der er et akademisk kvarter, og der er mange virksomheder samt beboere, og unge, der er ved at finde deres vej. Ørestad er en vidensby, men det skal ikke kun være af navn, men også af gavn”, uddyber Jan Lippert.

Han fortæller, at han ser Ørestad som et sted, hvor den store mængde af viden let kan forankres lokalt. Derfor er målgruppen for festivalen især alle i Ørestad, men også det nysgerrige kulturpublikum generelt.

Jeg kunne godt tænke mig at se mere city science med kunst og kultur som øjenåbner og værktøj. Det kan åbne dørene mere for lokale, især unge. Vi skal have lokale til at samarbejde mere om samfundsproblemer og i fællesskab finde vilde idéer, som kan løse dem.”

Jan mener, at Ørestad har brug for sammenhørighed, og at bydelen skal være god for både erhverv og beboere: ”Økosystemer er så væsentlige. Vi er nødt til at lytte og være mere sensible over for det sted, vi er, før vi får samhørighed.”

Jan fortæller, at festivalen i løbet af festivaldagene også besøger virksomheder og skoler. Her bruger de blandt andet lydhealing på skoler i Ørestad.

Når der er samhørighed, er vejen banet for tryghed og velvære, og dermed skabt grobund for forandring.”